Sunday, January 18, 2009

Doa dan Boikot

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih
Maha PenyayangIngatlah kawan-kawan, ketika Israel menyerang Palestin, membunuh anak-anak yang tidak berdosa dengan kekuatan yang dijana oleh industri yang menyokong mereka — apakah tindakan kita? Kita sesungguhnya tidak berdaya berbuat apa-apa meskipun sebenarnya kita punya kekuatan untuk menolong mereka — untuk berperang bersama-sama mereka di Palestin — jauh sekali. Untuk berdemonstrasi menyatakan sokongan — tidak juga. Justeru kawan, apa yang kita boleh buat, apa yang kita boleh tolong. Ya, ada dua perkara yang Insya-Allah kita boleh lakukan dengan kudrat lemah yang kita ada tetapi Insya-Allah mampu melumpuhkan kekuatan Israel.

Pertama Menadah tangan ke hadrat Allah memohon kemenangan dan keselamatan untuk umat Islam di Palestin. Kita berdoalah setiap hari selepas solat lima waktu. Kita ajak sekali keluarga kita berdoa. Kita tidak mahu apa yang terjadi di Palestin terjadi pula di sini. Marilah kita bermunajat kepada Allah agar mereka yang berjuang menegakkan kebenaran di Palestin terus berjuang dan terus istiqamah dalam perjuangan mereka. Satu usaha yang mudah tetapi bermakna — marilah sama-sama kita kirimkan doa qunut nazilah kepada saudara seagama kita di sana —

"Ya Allah, Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan2 mereka. Ya Allah, leburkanlah kumpulan mereka, pecah-belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka. Goncangkan pendirian mereka dan hantarkanlah anjing-anjing kamu kepada mereka. Wahai Tuhan yang Gagah Perkasa! Wahai Tuhan yang penuh Raksasa! Wahai Tuhan yang bersifat Murka! Ya Allah! Ya Allah! Ya Allah! Ya Allah! Wahai Tuhan yang menurunkan kitab! Wahai Tuhan yang mengarakkan awan! Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab! Kalahkan mereka! Kalahkan mereka! Kalahkan mereka! Dan menangkan kami ke atas mereka!".

Kedua Kita boikot syarikat dan produk-produk yang menyokong Israel dengan sungguh-sungguh. Kita boikot Nestle dan produknya. Kita boikot Maggi, Nescafe, Milo dan lain-lain. Sedarlah kawan-kawan, banyak sudah produk haram yang kita telah guna dan pakai, banyak sudah produk yang merbahaya dan beracun yang kita telah guna dan pakai. Semua itu adalah strategi mereka untuk memusnahkan kita dan generasi kita agar lemah dan terus terlena. Kita boikot biar ekonomi mereka lumpuh dan jatuh.

Tetapi apabila kita boikot, kita mesti ada alternatifnya pula. Kita mesti bangunkan ekonomi umat Islam. Kita mesti sokong industri umat Islam agar dapat menjadi alternatif dan bersaing dengan ekonomi orang kafir. Satu alternatif, satu jalan penyelesaian yang sedikit tetapi bermakna — marilah sama-sama kita guna produk kegunaan harian yang dijamin suci lagi halal seperti ubat gigi, sabun, syampu dan sebagainya keluaran syarikat bumiputera Muslim seperti HPA yang komited untuk menegakkan fardhu kifayah ekonomi umat Islam di Malaysia. Jika kita menjadi pengguna dan pengamal produk umat Islam ini, 10 sen yang kita belanjakan akan membangkitkan sejuta kekuatan perjuangan umat ini. Justeru, marilah sama-sama kita menunaikan satu tanggungjawab agama yang besar ini — membawa produk-produk yang bersih, suci dan halal ke pangkuan umat Islam.

Ingatlah kawan-kawan ketika pemimpin politik gerakan Islam Hamas, asy-syahid Dr. Abdul Aziz Rantisi semasa hidupnya sebelum dibunuh rejim haram Israel menegaskan pentingnya memboikot produk Amerika bagi melemahkan ekonomi negara tersebut.

"Dana bantuan daripada Amerikalah yang selama ini digunakan untuk membunuh anak muslim kita di Palestin, Iraq dan lain-lain. Ini juga sebagai dokongan untuk mengusir Amerika yang hina dari Iraq agar persenjataan mereka melemahkan dan berhenti memerangi Islam," ujarnya dalam harian Quds Press [HarakahDaily].


Salam Perjuangan
@buyon

No comments:

Post a Comment